Waterdicht maken kelder | Voor mooie vochtvrije muren

Om vocht tegen te gaan kun je de kelder waterdicht maken. De kelder zou je waterdicht kunnen maken door bijvoorbeeld te injecteren. Wat houdt dat in en zijn wat zijn de alternatieve opties?

kelder

Waterdicht maken van kelder

De injectietechniek wordt toegepast door van binnenuit en vanaf de buitenzijde de vochtbestrijding van de kelder en de daarop de aansluitende grond te injecteren met een zogenaamde injectiegel. De gel wordt daarna hard en vormt zo een waterdicht geheel.

Doe-Het-Zelf

Je kelder ruikt muf en de lucht voelt onaangenaam. Hoewel je de muren van de kelder vorig jaar hebt geschilderd ziet het er nu uit alsof je er in geen eeuwigheid iets aan hebt gedaan. Er is misschien zelfs sprake van natte voeten, ernstige schimmelvorming of ongedierte.

Het is duidelijk dat de kelder niet waterdicht is. Optrekkend of doorslaand vocht is inmiddels zichtbaar. Het is hoog tijd om de kelder waterdicht te gaan maken.

Zoek de oorzaak

kelder

Hoe het vochtprobleem in jouw kelder zich ook uit, het is noodzakelijk om te zoeken naar de oorzaak. Pas dan kun je het probleem effectief aanpakken en de kelder waterdicht laten maken.

Een lekkende leiding los je nou eenmaal anders op dan een kier in de de kelder. Om de kelder blijvend waterdicht te maken moet de bron aangepakt worden.

Hoe kan ik mijn kelder waterdicht maken?

Er zijn verschillende manieren om je kelder eenmaal vochtvrij en waterdicht te maken, de meest voorkomende opties zijn:

  • Injecteren van de kelder om alle oppervlakken waterdicht te maken
  • Lekkende kelder waterdicht maken met bitumen
  • Injecteren tegen optrekkend vocht of opstijgend vocht
  • Kelder afdichten door te stucen

Injecteren

De meest effectieve manier om een gemetselde kelder waterdicht te maken is door hem te injecteren. Voor het injecteren wordt eerst de afwerking op de grond, muren en plafonds verwijderd.

Alleen op die manier kan het probleem effectief aangepakt worden en kun je de natte kelder ook echt waterdicht maken.

Methoden

De oppervlakken in de kelder injecteren kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, maar het effect blijft hetzelfde: er wordt een hars, waterdichte pasta, vochtweringsgel of ander vochtwerend product in de muur gebracht waarmee een waterafstotende barrière tegen vocht ontstaat.

Vaak hanteert een bedrijf een eigen methode waarin zij gespecialiseerd zijn.

Onder hoge druk injecteren

kelder

De methode die het meest wordt toegepast om de kelder waterdicht te kunnen maken is het onder hoge druk aanbrengen van vochtwerende gel in de muuroppervlakken. Bij deze injecteermethode worden gaten op gelijke afstand in de wand geboord. Nadat de gaten stofvrij zijn gemaakt wordt de injectiegel onder hoge drukkracht in de wanden gespoten.

Deze injectiegel hardt heel snel uit waardoor de wanden waterdicht zijn en goed beschermd worden tegen doorslaand vocht. Vervolgens worden de gaten verschillende keren gevuld.

Onder lage druk injecteren

Onder lagere drukkracht injecteren werkt in principe op dezelfde manier, maar hierbij wordt de vloeistof niet in de wand gespoten. Je boort ook bij deze manier gaten op gelijke afstand in de muur. Vervolgens laat je de vloeistof met een trechter of slang in de wand van de kelder lopen.

Je blijft de injectievloeistof in de wanden van de kelder gieten totdat het oppervlak volledig gevuld is. Deze manier om de kelder goed waterdicht te maken kost om die reden wat meer energie en moeite.

Crème injecteren

Deze laatste injecteermethode voor de kelder is misschien wel het meest laagdrempelig. Als je de oppervlakken met crème injecteert heb je geen last van gedoe met trechters of slangen. De crème kan rechtstreeks met een kitpistool in de wanden worden aangebracht.

Het gevolg is dat de kelder waterdicht is en het opstijgende vocht goed kan weren. De kelder waterdicht maken met crème is voor een doe-het-zelver met gemiddelde ervaring prima te doen.

Specialist

kelder dichten

Is het probleem duidelijk, maar de bron niet? Schroom dan niet om een expert mee te laten kijken. Een expert heeft meer ervaring met het vaststellen van de bron en merkt waarschijnlijk meer op dan jij.

Vochtbestrijder

Misschien kan je na het vinden van het probleem alsnog zelf voor de oplossing zorgen en je betonnen kelder waterdicht maken. Andersom kan je natuurlijk ook zelf op speurtocht uitgaan en de oplossing laten uitvoeren door een deskundige vochtbestrijder, zodat je kelder weer waterdicht kan blijven en er geen vocht meer in de kelder komt.



Wil je ook de beste deal voor jouw
Vochtbestrijding?

Krijg snel offertes van Vochtbestrijding specialisten uit jouw regio.

Gratis en vrijblijvend. Binnen 2 dagen in je inbox!




Binnenkant van de wand

Om een gemiddelde kelder echt waterdicht te maken wordt injecteren vaak geadviseerd. Injecteren doe je van binnenuit als er kleine scheurtjes of gaten in de keldermuren zitten. Van binnenuit kan je lekker gemakkelijk overal bij.

Bij grondinjectie injecteer je een vochtwerende laag onder de vloer van de kelder.

Vloer kelder waterdicht maken

Optrekkend vocht van onder de kelder botst daarna op de uitgeharde injectiegel en haalt het niet eens meer tot de betonnen keldervloer. Het gevolg is dat de vloer van de kelder waterdicht is. De vloer zelf hoeft dan dus niet per se vochtwerend te zijn om de kelder waterdicht te maken.

vochtbestrijden

Oorzaken

Je denkt waarschijnlijk bij vocht in de kelder meteen aan lekkages of een gescheurde leiding. Dit zijn ook een aantal oorzaken van vochtproblemen, maar het heeft niet altijd met iets in je woning te maken.

Zo kan ook grondwater onder de begane grond voor problemen zorgen, als je vloer niet waterdicht genoeg is en de grondwaterstand hoog is. Dit kan ook met het riool gebeuren.

Schimmelvorming

Zodra het water in je kelder en muren kan komen zal je er last van krijgen. Overtollig vocht in de kelder zal leiden tot schimmelvorming en een ongezond binnenklimaat. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar dat is niet altijd mogelijk. Dan is het nu dus tijd om de boel waterdicht te maken.

Ventilatie

kelder waterdicht maken langs

Veel mensen weten niet dat het belangrijk is om de waterdichte kelder van voldoende luchtverversing te laten voorzien. De ruimte voelt vaak al tochtig en fris aan, is dat niet genoeg ventilatie? Nee, in de meeste gevallen is dat helaas niet het geval.

Voer vochtige lucht af

De vochtige lucht moet eigenlijk continu afgevoerd kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld met mechanische ventilatie, maar ook met enkele ventilatieroosters. Zo blijft de luchtvochtigheid binnen perfect op peil.

De luchtverversing kan echt het verschil maken in het waterdicht maken van de kelder. Een goed geventileerde kelder zorgt voor veel minder problemen.

Openingen en kieren

Minerale mortels zijn prima binnen voor kelderafdichting te gebruiken. Breng het aan op alle keldermuren om vocht te weren. Het afdichten en waterdicht maken van noodzakelijke openingen zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn.

Voor leiding in de kelder hoef je geen grotere opening te maken dan een cirkel ter grootte van de doorsnede van die leiding, een grotere opening is vragen om lekkage in de kelder.

Afdichten

Een grotere opening zal op termijn niet waterdicht blijven. Dicht kiertjes om die reden altijd netjes af om de kelder droog en waterdicht te maken. Bedenk ook dat je betonnen keldermuren of een betonnen vloer ook waterdicht moet maken.

vochtbestrijden

Buitenkant van de keldermuren waterdicht maken

Injecteren doe je van buitenaf als het pleister- of voegwerk van het gedeelte bereikbare keldermuur gebreken vertoont. Injecteer de keldermuren en herstel daarna het pleister- of voegwerk. Hetzelfde stuk muur kun je ook in één keer behandelen met een specie. Injectie is dan niet nodig, omdat de mortel waterdicht is en vocht buiten houdt. Zo ga je doeltreffend vocht bestrijden.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang gratis offertes!

Bitumen en kunststof vochtwering: goed tegen vochtproblemen maar prijzig

Bitumen of kunststof soorten vochtwering kunnen alleen vanaf de buitenkant op de muren van de kelder toegepast worden. Beiden zijn arbeidsintensief en kostbaar en worden wat minder toegepast.

Vochtwering in de kelder van bitumen of kunststof is echter uiterst doeltreffend. Als je budget het toelaat is het dus zeker een goede investering voor je kelder, zeker als je in een vochtige omgeving woont.

Kelder vochtvrij maken met isolatie

Een alternatief op het injecteren van een vochtige kelder is het toepassen van de juiste isolatie. Door de kelder goed te isoleren heb je meer invloed op het binnenklimaat. Het gevolg is een drogere kelder, zelfs in een hete zomer.

Lekkage lijkt simpel, maar schijn bedriegt

lekdetectie

Een kelder waterdicht maken vraagt soms om het repareren van een lekkage. Een lekkage verhelpen lijkt misschien in eerste instantie heel simpel, maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Een lekkende leiding in de kelder ontdek je nog wel, maar een lek in een ruimte boven de kelder of in de muur is wellicht minder gemakkelijk te detecteren.

Als je denkt een kelderlekkage te hebben is het een goed idee om toch even een professional in te schakelen. Zij kunnen je helpen om de bron van de lekkage te vinden omdat zij niet alleen ervaring, maar ook nog eens goed materiaal en gereedschap hebben.

Veelvoorkomende oorzaken

De kelder is een van de meest voorkomende kamers waar we te maken hebben met vocht. Dat ligt meestal aan een combinatie van factoren. In een kelder is de luchtverversing vaak niet voldoende, er is geen vochtwering toegevoegd, het grondwaterpeil is hoog of er kan sprake zijn van lekkages in leidingen.

Doordat de kelder ook nog eens waarschijnlijk geen leefruimte is waar je veel bent komt het opknappen van deze vochtige, beschimmelde ruimte meestal niet hoog op het prioriteitenlijstje te staan.

Is de investering in je kelder het waard?

Tel daarbij op dat vochtige keldermuren injecteren niet goedkoop is, waardoor de klus nog langer uitgesteld wordt. Het gevolg is dat het vochtprobleem alle ruimte krijgt om zichzelf uit te breiden naar andere ruimtes.

Toch is dat niet verstandig, door het laten sluimeren van een vochtprobleem kom je op een later moment waarschijnlijk voor nog veel meer kosten te staan als het vocht zich heeft uitgebreid. Een vochtige kelder vermijden door hem waterdicht te maken is aan te raden.

Slecht voor je gezondheid

Vocht in een kelder is niet alleen slecht voor de constructie van de woning, maar ook voor je gezondheid. Overtollig vocht kan zelfs zorgen voor astmatische en reumatische klachten. Bovendien is het inademen van schimmels slecht voor de longen.

Het is dus zaak om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken en toekomstige lekkages te voorkomen. De kelder dichtmaken is beter voor de gezondheid.

kelder

Kosten kelder waterdicht maken

De prijzen van het waterdicht maken van een vochtige kelder lopen nogal uiteen. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat de taak in sommige gevallen bestaat uit het dichten van een scheur in de leiding en in andere gevallen het injecteren en afwerken van alle kelderwanden van zowel binnenuit als buitenaf behelst.

Grotere kelder heeft groter budget nodig

Daarbij komt dan ook nog eens het gegeven dat niet elke kelder een even groot oppervlak heeft. Het aantal vierkante meter van een kelder speelt uiteraard een rol. Het waterdicht maken van een kelder van 4 vierkante meter zal aanzienlijk minder kosten dan het waterdicht maken van een kelder van 40 vierkante meter.

Het benodigde budget voor het injecteren van de kelderwanden van die eerste is aanzienlijk kleiner dan in het geval van de tweede. Je hebt niet alleen meer materiaal nodig om de kelder waterdicht te maken, maar betaalt ook voor veel meer arbeidskosten. De meeste kelders zullen echter aan de kleinere kant zijn.

Vochtbestrijdingsprijzen

Vochtbestrijding kostenKostenPerEenhedenTotaalkosten
Weggraven grondrandVanaf € 100huis1Vanaf € 100,-
Reinigen hoge druk€ 8per m² gevel61 m²€ 488
Reinigen chemisch€ 22per m² gevel61 m²€ 1.342
Impregneren€ 8per m² gevel61 m²€ 488
Hydrofoberen€ 8per m² gevel61 m²€ 488
Spouwmuurisolatie€ 15per m² gevel61 m²€ 915
Voegwerk zonder slijpwerk€ 37per m² gevel61 m²€ 2.257
Voegwerk met slijpwerk€ 47per m² gevel61 m²€ 2.867
Injecteren tegen optrekkend vocht€ 150-€300huis1€150-€300
Waterdicht maken kelder basis€ 1.000huis1€ 1.000
Waterdicht maken kelder gem€ 2.000huis1€ 2.000
Waterdicht maken kelder max€ 4.000huis1€ 4.000

Vraag offertes aan voor het uiteindelijke kostenplaatje

Wanneer je hebt uitgezocht uit welke oplossingen je kunt kiezen om de kelder waterdicht te maken is het mogelijk om een specifiek kostenplaatje op te vragen. Vraag verschillende offertes aan bij bedrijven uit de buurt. Laat ze elke kostenpost van het waterdicht maken van de kelder specificeren.

Wellicht vergelijk je verschillende oplossingen om de kelder waterdicht te kunnen maken met elkaar. Vergeet ook het vergelijken van verschillende specialisten niet. Op die manier kies je voor de beste kwaliteit terwijl je toch wat geld bespaart op kelders waterdicht maken!

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zit de nattigheid?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.