Luchtvochtigheid in huis: hoe houd je je huis gezond?
Een gezond klimaat behouden in je huis gaat verder dan enkel de thermostaat wat hoger zetten als het koud is of een raampje open te laten in de zomer. Naast de temperatuur doet de relatieve luchtvochtigheid er namelijk ook toe! Wil jij weten of jouw huis de juiste luchtvochtigheidsgraad heeft en hoe je het percentage kunt aanpassen, indien nodig?
Te hoge luchtvochtigheid: gevolgen
Je wilt de ideale luchtvochtigheid in huis, maar hoe weet je nu of je op de juiste weg bent? Als het percentage te hoog ligt, kan dit resulteren in schimmel in huis. Daarnaast zul je merken dat alles wat van hout is, uitzet omdat het het vocht uit de lucht opneemt.
Ook kun je het merken aan je stookkosten. Op het moment dat het vochtgehalte in huis te hoog is, is het moeilijk om de lucht op temperatuur te brengen.
Ook voor je gezondheid is een hoge luchtvochtigheid niet goed. Je zult merken dat je het sneller warm hebt, omdat je overtollige hitte van je lichaam, maar moeilijk kwijt kunt aan de lucht.
Erg vervelend, vooral in de zomer! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het vochtgehalte in huis te verminderen.
Geef vocht in huis geen kans!
⇒ Vraag nu een gratis vochtdiagnose aan !
Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen?
De beste oplossing? Dat blijft natuurlijk ventileren. Dit zal tevens helpen met de bestrijding tegen huisstofmijt, fijnstof en schimmel. Houd je wtw-unit schoon en maak gebruik van je mechanische ventilatiesysteem. Je kunt natuurlijk ook ventileren door een raam open te zetten, maar het is goed om te bedenken dat een half uur na het sluiten van je raam je weer terug bij af bent wat betreft de luchtvochtigheid.
Daarom in het aan te raden om gedurende de dag het raam een paar keer kort open te zetten in plaats van je huis ’s morgens voor een langere tijd door te luchten.
Een te hoge luchtvochtigheid merk je meestal snel op. Je ziet condens op meubilair en ramen en soms verschijnen er vochtplekken op de muur. Een te hoge luchtvochtigheid in huis wijst op een onderliggend vochtprobleem: er is geen goede ventilatie, je hebt last van optrekkend vocht of er is doorslaand vocht.
Laat je de kern van het probleem onderzoeken, dan kan er snel gezocht worden naar een efficiënte oplossing voor je vochtprobleem.
Wat is een goede luchtvochtigheid in huis?
Wat is een goede luchtvochtigheid in huis? De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de waarde van 40 en 60 procent in. Het is relatief, omdat het percentage je laat weten hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt vergeleken met de hoeveelheid waterdamp die zich maximaal in de lucht kan bevinden.
Hoeveel vocht er maximaal in de lucht kan zitten, is onder andere afhankelijk van de temperatuur. Hoe hoger het kwik stijgt, des te hoger is de kans op een te hoge luchtvochtigheid, woonkamer of slaapkamer.
Hoe werkt een luchtvochtigheidsmeter?
Er zijn veel verschillende apparaten om de luchtvochtigheid te meten, maar de makkelijkste manier is om een klein weerstation te kopen. Hierop wordt naast de temperatuur vaak ook de relatieve luchtvochtigheid aangegeven.
Zet de luchtvochtigheidsmeter op een plaats in huis dat representatief is voor het klimaat van je woning. Zet het bijvoorbeeld in de woonkamer, maar niet in de keuken. Wanneer je kookt, wordt deze ruimte van het huis namelijk een stuk warmer en vochtiger dan de rest van je woning.
Zet ook een meter neer om de luchtvochtigheid slaapkamer te meten.
Te lage luchtvochtigheid: gevolgen
Als je je de vochtigheid in huis probeert te verlagen, moet je oppassen dat de meter niet de andere kant op slaat en je te maken krijgt met een droge lucht in huis.
Dit is namelijk ook niet goed voor je woning of voor jou. Zo zou je zelf last kunnen krijgen van droge ogen en lippen en ook een droge huid en keel kunnen je teisteren. Hout, bijvoorbeeld de kozijnen, je meubels en/of je vloer, kunnen door de droogte krimpen en zelfs scheuren.
Een te lage luchtvochtigheid binnen komt sneller voor in de koudere maanden.
Oplossingen om de luchtvochtigheid in huis te verhogen
Als je te maken hebt met een droge lucht in huis, zijn er gelukkig een paar handige trucjes die je kunt gebruiken om de luchtvochtigheid binnen op te krikken.
- Waterbakjes aan de radiatoren hangen. Wanneer de kachel brandt, zul je al snel merken dat de lucht droger wordt, maar wanneer het water verdampt door de warmte van de radiatoren, zal de luchtvochtigheid omhoog gaan of in ieder geval op peil blijven.
- Een zeer tijdelijke oplossing: water in de lucht sproeien met een plantenspuit.
- Een pannetje op een warmhoudplaat neerzetten met kokend water. Doe er een waxinelichtje onder en voor je het weet is een deel van het water verdampt.
- Kamerplanten. Deze zuiveren niet enkel de lucht, maar zullen ook de luchtvochtigheid omhoog brengen.
Wil je het allemaal wat preciezer kunnen regelen? Koop dan een automatische luchtbevochtiger om de ideale luchtvochtigheid in huis te bereiken. Deze apparaten zorgen niet enkel voor een aangename vochtigheidsgraad, maar ze zorgen er ook voor dat het aangenaam blijft. Het neemt je dus een hoop werk en geregel uit handen.
Soorten luchtbevochtigers
Wil je geen omkijken meer hebben naar de luchtvochtigheid in je huis? Dan is het aanschaffen van een luchtbevochtiger de beste oplossing. Er zijn vier verschillende types, dus ga eerst goed na welke bij jouw situatie past:
- Koudwaterverdampers
- Ultrasone bevochtiger
- Stoombevochtigers
- Luchtbevochtigers met reinigingsfunctie
⇒ Vraag nu een vrijblijvende vochtdiagnose aan !
Koudwaterverdampers maken gebruik van een ventilator om de opgezogen lucht langs een nat element te voeren. Het water verdampt en je ruimte wordt vochtiger. Houd er wel rekening mee dat het filter regelmatig vervangen moet worden.
De ultrasone bevochtiger is geschikt voor kleinere kamers. Zo kun je er bijvoorbeeld de luchtvochtigheid, slaapkamer of babykamer mee verhogen. Het werkt bovendien zeer stil. Het stoot een koele mist uit die ontstaat, doordat een metalen diafragma in het apparaat aan het vibreren wordt gebracht door een ultrasone frequentie.
De stoom luchtbevochtiger kookt water om vervolgens de stoom de ruimte in te brengen. Deze apparaten verbruiken relatief veel energie en zijn niet geschikt voor huishoudens met kinderen en huisdieren die zich zouden kunnen branden aan de stoom. Het voordeel van dit apparaat is dat het zijn werk doet in een zeer korte tijd.
Een luchtbevochtiger met reinigingsfunctie wordt ook wel een luchtwasser genoemd. Het bevochtigt niet enkel de lucht, maar zuivert deze ook. Sommige varianten doen dit met behulp van water, andere maken gebruik van een filter.
Heb je last van een te hoge of een te lage luchtvochtigheid? Laat een vochtdiagnose uitvoeren om de kern van het probleem aan te pakken. Een te hoge luchtvochtigheid kan namelijk ontstaan door optrekkend vocht, water in de kelder of andere schadelijke problemen.
Vergelijk offertes
Door offertes te vergelijken kun je snel een overzicht krijgen van behandelingen en de prijzen. Je kunt zelf de beste prijs vinden en de vakman kiezen waar je vertrouwen in hebt.