Vocht in huis: een risico voor je gezondheid

Vocht in huis is niet gezond. Er is veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van vochtproblemen in huis en de gezondheid. Hieruit is gebleken dat een te hoge luchtvochtigheid op langere termijn kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten.

Voornamelijk in de winter kun je last krijgen van vocht in huis. November en december zijn doorgaans de natste maanden van het jaar. De lucht bevat meer vocht dan gemiddeld door de lage buitentemperatuur en grote hoeveelheden neerslag.

In deze periode zijn veel mensen dan ook extra kwetsbaar voor gezondheidsklachten, van een verkoudheid tot flinke griep.

Niet alleen is het buiten extra vochtig, maar vaak komt er ook extra vocht in huis. Dit komt onder andere doordat we met natte kleding naar binnen gaan, geen raampje openzetten bij het koken of langer douchen.

Maar wat zijn nu de precieze oorzaken van een vochtig huis? En hoe kun je vocht in huis bestrijden? Lees snel verder voor een antwoord op deze vragen.

Vocht in huis: verschillende oorzaken

Je herkent vocht in huis onder andere aan vochtplekken, schimmelvorming en afschilferende verf. Ook kan er ongedierte in huis rondlopen zoals zilvervisjes, pissebedden en huisstofmijt. Vaak hangt er een muffe lucht in huis wanneer het te vochtig is. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor vocht in huis.

De meeste vochtproblemen worden veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. Alleen al bij de dagelijkse bezigheden produceert een gemiddeld gezin ongeveer 10 liter vocht. Ook zijn er bouwkundige problemen die een rol kunnen spelen.

Hierdoor krijg je bijvoorbeeld last van optrekkend vocht. Hierbij komt het vocht via de kruipruimte, fundering of muren je woning binnen. Het vocht trekt omhoog via de wanden en de spouw. Vochtvlekken zijn voornamelijk zichtbaar net boven de plint. Hierdoor kunnen houten constructies onder de vloer door schimmels worden aangetast. Optrekkend vocht ontstaat door een combinatie van een zuigende werking van het metselwerk en een te hoge waterstand.

Ook doorslaand vocht kan voor problemen zorgen. Door weer en wind kan er vocht door de natte gevel naar binnen sijpelen. Dat gebeurt wanneer de buitenmuur niet meer waterdicht is, meestal door slijtage. Dan kan er nog vocht ontstaan door een lekkage in huis.

Dit is doorgaans een gevolg van veroudering van je huis of een bouwfout. Lekkages aan bijvoorbeeld de afvoeren of waterleidingen zijn vaak snel duidelijk, maar de oorzaak is niet altijd zo snel te vinden.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Gevolgen van vochtproblemen in huis

Vocht in huis: irritatie luchtwegen

Vocht in huis heeft nogal wat gevolgen. Zo is het niet gezond om in een vochtig huis te wonen en blijkt dat mensen onder andere last kunnen krijgen van astma of eczeem, chronische verkoudheid of bronchitis of een allergie. Ook voor mensen met reuma is vocht in huis oplossen zeer belangrijk. In een vochtige woning hebben ze aanzienlijk meer klachten.

Het vochtoverschot kan ook veroorzaakt worden door condensatie. Indien dit het geval is, is de kans groot dat de luchtkwaliteit ondermaats is. Condensatie wordt namelijk veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie.

Er komt te weinig frisse lucht binnen, waardoor de concentratie CO₂ snel oploopt. Dit zorgt onder andere voor klachten als hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Naast de negatieve invloed van vocht in huis gezondheid zijn er op langere termijn ook gevolgen voor je woning wanneer er vochtproblemen zijn. Er verschijnen donkere plekken op het plafond, verf bladdert af en het plakwerk kan loskomen.

In een later stadium vallen er zwarte schimmelsporen te ontdekken, die ook een grote impact hebben op de gezondheid. Daarbij kunnen de muren zoveel water gaan opnemen door optrekkend vocht dat de muren een voedingsbodem worden voor de groei van algen. Net als sommige schimmels tasten deze het hout in je woning aan.

Wat is optrekkend vocht?

Vocht in huis en gezondheid: wat met ongedierte?

Vocht trekt overal in en hoopt zich op plekken op waar je dit niet kunt zien, zoals tussen kieren en spleten, onder de vloer of in de bekleding. Veel insecten gedijen uitstekend in een vochtige omgeving, zoals pissebedden, zilvervisjes en papiervisjes.

Als je last hebt van een vochtprobleem is je huis zeer aantrekkelijk voor deze insecten. In de vochtigste ruimtes, zoals de kelder of gangkast, kunnen ze zich razendsnel voortplanten. Deze insecten mogen dan wel niet direct schadelijk zijn voor de gezondheid, maar het is toch niet prettig om ze in huis te hebben.

Wat wel schadelijk is voor de gezondheid, zijn huisstofmijt en schimmels. Deze organismen verspreiden allergenen waar veel mensen allergisch op reageren. Zo kun je last krijgen van benauwdheid, hoesten, vermoeidheid en hoofdpijn.

Om schimmels te verwijderen moet je deze bij de bron aanpakken en het vochtprobleem oplossen.

Invloed van schimmels op de gezondheid

Zie je zwarte plekken op het plafond in de badkamer? Veel mensen vragen zich af wat de invloed is van schimmel in de badkamer op de gezondheid. Of van die rode schimmelvlekken op de kitranden in de keuken. Schimmels komen voor in allerlei kleuren en vormen en hebben negatieve invloed op de gezondheid.

Mensen met luchtwegproblemen of een verzwakt immuunsysteem hebben hier het meest last van. Ook kleine kinderen zijn gevoelig voor schimmels en schimmel kan bestaande klachten verergeren bij astmapatiënten.

Bij gezonde mensen komen bij blootstelling aan schimmel onder andere luchtwegklachten, luchtweginfecties, allergische reacties of astma voor. Ook kun je last krijgen van prikkende ogen, geïrriteerde slijmvliezen en een rode huid.

vocht in huis en gezondheid

Vocht in huis en gezondheid: klachten op lange termijn

Vocht in huis bestrijden is noodzakelijk gezien de vele gezondheidsklachten die dit op kan leveren. Daarbij zorgt het er ook voor dat het wooncomfort stukken omhoog gaat wanneer het vochtprobleem wordt opgelost.

Op de lange termijn zorgen de klachten die ontstaan als gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in huis, voor een verzwakt immuunsysteem. Er wordt namelijk een grote aanslag gedaan op de weerstand, waardoor dit verzwakt.

Op langere termijn word je hierdoor kwetsbaarder voor onder andere ontstekingen. Het probleem wordt dus alleen maar groter, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

⇒ Vraag een gratis vochtanalyse aan !

Vocht in huis? Vraag een vochtdiagnose aan!

Naast de negatieve invloed van vocht in huis gezondheid is overtollig vocht zeer schadelijk voor je woning. Voorkom het risico op gezondheidsklachten door de luchtvochtigheid in jouw woning te laten controleren.

In een gezonde leefomgeving bedraagt de luchtvochtigheidsgraad in huis tussen de 40 en 60%. Hierboven bevat de lucht te veel vocht en neemt de kans op schimmels en bacteriën rap toe. Is er al schimmel te zien in jouw woning? Dan weet je zeker dat je te maken hebt met een vochtprobleem.

Omdat er verschillende oorzaken zijn van een vochtprobleem, zijn er ook diverse oplossingen mogelijk. Zo kan het zijn dat je huis beter geventileerd moet worden of dat je baat hebt bij isolatie van de spouwmuren of vloeren.

Vocht in huis oplossen doe je het liefst zo snel mogelijk. Vraag direct kosteloos en vrijblijvend offertes op.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Waar zit de nattigheid?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.